با توجه به گسترش شهرها و افزايش منابع آلايندههاي هوا، هواي اغلب شهرهاي بزرگ و صنعتي آلوده ميباشد و با توجه به خطراتي كه اين آلودگي براي سلامت افراد ساكن در مناطق آلوده دارد شناخت راههای مقابله با آلودگی هوا از اهميت بسزائي برخوردار مي باشد . لذا "سلامت باشید" 17 دی ماه ساعت 9:30 با حضور دکتر سهراب پور فوق تخصص ریه به آلودگی هوا می پردازد.
آلودگي هوا عبارتست از وجود هر نوع آلاينده اعم از جامد، مايع، گاز و يا تشعشع پرتوزا و غيرپرتوزا در هوا به طوری که كيفيت زندگي را براي انسان و ديگر جانداران به خطر اندازد. بيماريهاي ناشي از آلودگي هوا عبارتند از : 1- آمفيزم ، اين بيماري در نتيجه تخريب كيسههاي هوايي توسط آلايندهها به وجود ميآيد و باعث كوتاهي نفس در فرد بيمار ميشود. 2-برونشيت مزمن ، از مشخصات اين بيماري سرفههاي پي در پي و خلط مستمر در شخص مبتلا است . مواد آلوده كننده باعث تخريب مژكهاي مجاري تنفسي- كه مواد محرك را از ريه خارج مي كنند – شده و در نتيجه سرفه تنها راهي خواهد بود كه ذرات از ريه بيرون رانده شوند.
حساسيت مواد آلاينده ميتواند باعث عكسالعملهاي مختلف از جمله آبريزش بيني، تنگي نفس، خارش پوست، اشك چشم و عسطههاي پي در پي شوند.3- آسم ، در این بیماری مجاري تنفسي باريك شده و عبور هواي تنفسي به حداقل ميرسد و در نتيجه بيمار دچار تنگي نفس ميشود. 4-سرطان ريه، معده و بيماريهاي قلبي از دیگر بیماری هایی است که آلودگی هوا می تواند باعث ایجاد یا تشدید آن ها شود .
هر چندكه اين بيماريها مستقيماً و منحصراً مربوط به آلودگي هوا نيست، اما آلودگي هوا يكي از عوامل مهم به وجود آورنده و تشديد كننده آنها به حساب ميآيد. در سالهای اخیر، همزمان با سرد شدن هوا، آلودگی هوا در برخی از روزها، آن قدر شدید میشود که کارشناسان از شرایط هشدار و اضطرار میگویند درچنین شرایطی، باید قدرت دفاعی بدن در مقابل بیماریها را افزایش داد. نوع تغذیه و اینکه از چه غذاهایی بیشتر استفاده کنیم، میتواند تا حدی از عوارض خطرناک آلایندههای موجود در هوا بر بدن بکاهد. برای جلوگیری از تأثیر مواد مضر به بدن، هر یک از اندامهای بدن مکانیسم خاص خود را دارد. به عبارت دیگر، برای جلوگیری از تأثیر مواد مضر راههای دفعی وجود دارد، بهعنوان نمونه، تعریق از راه پوست، سرفه از راه ریه، ادرار از راه کلیه و مدفوع از طریق رودهها، بنابراین در مورد نوع غذا در هنگام آلودگی هوا، بهترین توصیه افزایش مصرف مایعات مختلف در طول روز است این مایعات میتواند، آب، انواع نوشیدنیها، میوه، انواع سبزی، سوپ و آش باشد. در هنگام آلودگی هوا، مصرف شیر بیش از همیشه، توصیه میشود. همچنین برای از بین بردن اثرات مخرب فلزات سنگین مثل سرب که در هوای آلوده وجود دارد، باید دریافت منابع آهن مثل گوشت را افزایش داد. سایر توصیه های مفید دیگر در برنامه سلامت باشید با حضور دکتر سهراب پور در برنامه سلامت باشید مطرح می شود .
این برنامه کاری از گروه دانش و اقتصا د شبکه سه سیما است که هر روز بجز پنج شنبه و جمعه ساعت 9:30 روی آنتن شبکه سه قرار می گیرد.