سنگهای کلیوی در دستگاه جمع کننده ادرار تشکیل می شوند. این سنگها هنگامیکه غلظت بعضی از مواد به قدری بالا می رود که قابلیت حل شدن خود را از دست می دهند، به صورت بلورهای کوچک شروع به رسوب کردن در ادرار می کنند. سنگهای کلیوی انواع متعددی دارند که گاهی با درد همراه است و گاهی هیچ گونه علامتی ندارد. از آن جا که آگاهی از چگونگی تشکیل این سنگ ها و روش های تشخیص وجود سنگ ها کمک بسیار موثری به سلامت کلیه می کند "سلامت باشید" با حضور دکتر رزاقی جراح کلیه و مجاری به موضوع سنگ های دستگاه ادراری می پردازد.
سنگهای ادراری یک مشکل سلامتی، با اهمیت جهانی هستند. ایران روی کمربند سنگهای ادراری که از مصر، ایران، پاکستان و هندوستان تا تایلند و اندونزی کشیده شده است قرار دارد. در سالهای اخیر شیوع سنگهای دستگاه ادراری افزایش پیدا کرده است و محل تشکیل سنگهای دستگاه ادراری از سیستم ادراری تحتانی به سیستم ادراری فوقانی (کلیه و حالب) تغییر کرده است ..در پیدایش سنگ ، نه یک عامل واحد بلکه مجموعه ای از پدیده های متعدد دخیل هستند وهر عاملی که منجر به توقف یا اشباع بیش از حد ادرار شود به عنوان عامل خطر زای تشکیل سنگ در نظر گرفته می شود، برخی از این عوامل به شرح زیر هستند: عدم تحرک و شیوه ی زندگی ساکن و بدون حرکت ، که توقف ادرار را افزایش می دهد ، سابقه ی قبلی داشتن سنگ های ادراری زندگی در کمر بند سنگ ، وجود موادمعدنی زیاد در آب آشامیدنی و برخی از رژیم های غذایی و..........
ازعوارض جانبی سنگهای ادراری بویژه سنگهای حالب شامل دردهای شدید وغیر قابل تحمل و عود کننده و مقاوم به درمان، انسداد در مسیر ادراری، ایجاد آسیب غیر قابل برگشت در عملکرد کلیه ها و زمینه ساز عفونت های شدید در سیستم ادراری است. برای آشنایی بیشتر از علل ایجاد سنگ ،روش های درمان و عوارض سنگ های کلیه ، بینندگان شبکه جوان میتوانند دوشنبه 3 آذر برنامه "سلامت باشید" را همراهی کنند.
گفتنی است دکتر رزاقی از اساتید دانشگاه شهید بهشتی و جراح کلیه و مجاری ادراری در استودیو سلامت باشید حاضر می شوند تا در کنار راههای پیشگیری و درمان سنگ ها به سوالات مخاطبین برنامه "سلامت باشید "پاسخ دهند. این برنامه کاری از گروه دانش و اقتصاد شبکه سه سیما به تهیه کنندگی دکتر مجید حسینی زاد است که هر روز ساعت 9:00 مهمان مخاطبین شبکه جوان می شود.